fredag, december 20, 2013

No place like home


Jag kommer hem till en tom lägenhet, inte en tillstymmelse till julpynt finns att se trots flera påminnelser från mitt håll. Jag skakar lätt av sömnbristen i kombination med sockerintag och stress men kan inte känna att jag bryr mig. Jag är hemma.

Om en liten stund ska jag bege mig in till stan för att träffa en vän. Vi ska planera inför resan till New York som sker om mindre än en vecka. Det känns helt sjukt och trots att jag bara kommer hinna träffa pojkvännen i några få dagar innan han beger sig till gnällbältet finns det inte mycket jag kan klaga på. Det kommer kanske bli en helt okej jul trots allt.

tisdag, december 17, 2013

Minnen

Minns du när vi såg på månen tillsammans? Marken var fortfarande frusen, kall och hård. Det var några snöhögar kvar. De såg ensamma ut i den brungråa världen. Våren var fortfarande långt bort. Jag hade satt mig ned på trottoaren.

Minns du jackan som hängde i hallen fram till att jag flyttade till Majelden? Den svarta jackan. Det var den jackan jag hade på mig. Det låg en kazoo i fickan just den här kvällen. Det var längesedan nu. Vi hade gått upp till ekarna.

Jag visste att det skulle vara fullmåne, berättade att jag skulle gå ut. Du följde med mig. Med din beiga mockajacka och en cigarett i handen följde du med mig. Jag satte mig ned på trottoaren. Du stod en bit bakom.

Minns du hur kallt det var? Minns du hur gruset knastrade under skorna när vi gick? Minns du att vi talade om himlen, galaxer och stjärnorna? Minns du?

Du stod bakom mig. Jag satt på trottoaren. Minns du?

En gång i tiden mindes du men i verkligheten finns du inte längre. I verkligheten finns du inte längre och därför kan du inte heller minnas. Mina minnen har tappat sina meningsfränder. När jag dör kommer allt det här glömmas bort.

torsdag, december 12, 2013

Kajsas lista över superbra superserier

Jag har sett en hel del serier i mitt liv, testat det mesta och som den goda människa jag är tänker jag nu dela med mig av ett axplock utav mina bästa serier. Varsågoda!
Dead Like Me är utan tvekan en utav mina favoritserier. Den handlar om 18-åriga Georgia Lass som vid sin något komiska död råkar fylla upp en kvot som gör att hon stannar på jorden och blir en lieman. Mörk, underbar humor.
Veronica Mars hoppas jag inte behöver någon direkt presentation. Detektiven som löser alla fall och har en hund som heter Backup. Ska dessutom bli film (!) vilket är mer än underbart. Synd att det inte blev fler säsonger av själva serien bara.
Black Books. Den som inte tycker att den här serien är rolig förtjänar inte på något sätt min respekt. Såg den första gången när den gick på SVT för hundra år sedan, och har sett om den flera gånger. En helt fantastiskt skruvad serie om Bernard, Fran och Manny.

söndag, december 08, 2013

Muggar

Alla mina pennor ligger åt samma håll i pennskrinet, böckerna i bokhyllan sorteras efter färg och storlek, mina temuggar har en egen hylla i köksskåpet, likaså chokladmuggarna. Kaffemuggarna står i ett annat skåp, så att ingen kan ta fel utifall vi behöver bjuda på kaffe. I hallen hänger jackorna åt samma håll, samma sak gäller klänningarna i garderoben. Saker ska sorteras, stoppas undan och helst inte synas. Sedlarna i plånboken ska ligga åt rätt håll och i storleksordning. I kylen ska det finnas en frukosthylla med perfekt slätt och smulfritt Bregott

Jag har mina nojor och rutiner, det har vi alla. Det jag egentligen vill komma fram till är mina mest utvecklade fix ideér, nämligen de kring muggar. Jag har ungefär en miljard olika muggar, alla är olika och alla fyller olika funktioner. Det kanske säger sig självt att större delen av alla mina muggar är temuggar, eventuella kaffemuggar finns endast med i samlingen för att möjliga gäster ska kunna bjudas på kaffe.

Hur som helst, mina temuggar är också sorterade i mitt mentala muggarkiv. Det finns frukostmuggar och kvällmuggar. Muggarna jag dricker ur på morgonen är tunnare och något mindre än de jag använder på kvällen. På kvällen ska det hinkas te, på morgonen behöver teet kunna svalna fort för att jag ska kunna dricka upp det snabbt. Sedan finns det muggar som känns bättre att dricka ur om jag är ledsen, en del passar bra när jag har saker att göra och så vidare. Är jag ensam om att ha en sådan här besatthet av temuggars funktion? Finns det fler där ute? Behöver jag hjälp?

Hemligt P.S.
Må den som vågar
dricka kaffe ur mina
temuggar gå en ond bråd
död till mötes.

lördag, december 07, 2013

När månen dansade över havet

Luften är stilla. Det ligger en kyla över havet som är svår att finna någon annanstans. Mörkret har sänkt sig över världen, den enda ljuskällan är månen. Klotrund, nästan helt vit. Novembermåne. Några få moln rör sig på himlen, lyses upp av månens sken. Blir genomskinligt blå. Det finns någon stillhet över tillvaron här, trots att havet aldrig ligger blankt. Havet, det oändliga.

Här har allt sin början och sitt slut. Allt som är och allt som någonsin har varit samlas här. Därför stormar havet, därför ligger det aldrig blankt. Hela universum speglas däri, hela universums kaos i ett enda hav.

I natt målar månen hela havet med sitt sken, penslar det i skimrande silver. I skimrande silver för allt vi har förlorat, för alla möjligheter som aldrig fick en chans och för allt som inte hunnit vara, allt som kommer bli. Här speglas våra sinnen, här finner vi vår själ.

Vid nattens hav finner jag en ro och en sorgsenhet jag har svårt att finna inom mig. Här speglas den sorg jag dolt långt in i bröstkorgen. Den sorg jag inte orkar se i vitögat, som ligger undanstoppad bakom blod, kött och ben så djupt att jag inte längre når fram.

torsdag, december 05, 2013

Julgestapo tar ledigt i år

Som den självutnämnde jul-Führer jag är kanske det är förvånande att höra att jag inte sett ett enda avsnitt av årets julkalender. Jag har inte heller skaffat mig en chokladkalender. Självklart skulle jag inte ha något emot att ha en chokladkalender, det är trots allt en tradition. Det är även en tradition att alltid kolla på julkalendern men i år känns det som att jag inte orkar bry mig.

Det är mycket saker jag känner att jag inte orkar bry mig om. Jag känner inte för att lägga tid på det och det känns som att det egentligen gör det samma, fast jag jag vet att det faktiskt inte är på det viset. Jag vet att jag blir glad av julpynt och advent. Lussebullar är det bästa jag vet, näst efter knäck såklart, men trots det saknar jag orken att bry mig.

Jag lägger mitt fokus på studierna. Även när jag inte pluggar tar de upp min tid. Det är inte för att jag är stressad eller orolig över skolan, det är för att jag inte orkar mer än så. För mig är det enklare att hitta något att fokusera på än vad det är att ta tag i det som ligger och gnager, det är lättare att inte tänka på livet. Det är mest smärtfritt att lägga undan all oro och sorg.

Att oroa sig gör ingen skillnad, och just nu har jag ingen lust alls att var sprudlande glad och julpepp. Jag har saker att se fram emot och just nu nöjer jag mig med det. Jag har inte orken att vara postiv och se livet från den ljusa sidan. Det finns ingen ljus sida när människor som står en nära trillar av pinn titt som tätt, och det blir knappast bättre av att skjuta upp själva sorgerbetet.

Hur likgiltig jag än känner mig inför hela livet och situationen jag är i har jag alltid min finaste jultröja. En påminnelse om att det finns världar att rymma till för att glömma verkligheten för en stund, i alla fall till dess att jag känner mig redo.

tisdag, december 03, 2013

The Day of the Doctor

Jag hade egentligen tänkt skriva en uttömande recension över mina tankar kring Doktor Vems 50-årsspecial där jag förklarar vad som gjordes bra och vad jag tycker var konstigt eller rent av tråkigt. Tyvärr har jag inte haft tid mellan resande och skolarbete, jag har varit så upptagen att jag bara sett The Day of the Doctor en gång, vilket till råga på allt var när jag befann mig på ett tåg.

Som tur är finns det en helt fantastisk recension av avsnittet som tar upp alla de problem jag irriterade mig på men som även ger beröm där den förtjänas. Huvudet på spiken helt enkelt, skrivet av Of Dice and Pen, en helt fantastisk blogg för nördar. I brist på engagemang från min sida uppmuntrar jag således alla att istället läsa den, förutsatt att alla har sett The Day of the Doctor.

måndag, december 02, 2013

Instead of stressed, I lie here charmed

Bilden är lånad härifrån.

Placebo var helt fantastiska. De spelade bara bra musik, vilket kanske inte är särskilt svårt att åstadkomma med tanke på vad de har att välja bland. Förbandet var inget vidare, men det var värt att genomlida det i väntan på Brian Molko, Stefan Olsdal och Steve Forrest. Så jävla bra alltså.

Som en liten bonus spelade de dessutom Jack White innan konserten drog igång.